EĞİTİMCİ
Yrd. Doç. Dr.YUNUS EMRE AYNA
Eğitim Tarihi: 10-11 Haziran 2017
Eğitim Başlıkları
1- BENTON GÖRSEL BELLEK TESTİ
2-BENDER GESTALT GÖRSEL MOTOR ALGI TESTİ
3- GOOD ENOUGH- HARRİS BİR İNSAN ÇİZ TESTİ
4- CATELL 2A ZEKÂ TESTİ
5- CATELL 3A ZEKÂ TESTİ
6- PORTEUS LABİRENTLERİ ZEKA TESTİ
7- LOUİSA DUSS PSİKANALİTİK HİKAYELER TESTİ
8- METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ
9- AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri) TESTİ
Eğitim Paketinin Adı : | ÇOCUK DEĞERLENDİRME TESTLERİ |
Eğitimciler : |
Yrd. Doç. Yunus Emre AYNA (Dicle Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim görevlisi) |
Katılımcılar : | A. Anaokulu Öğretmeni, B. Okul Öncesi Öğretmeni, C. Özel Eğitim Uzmanı, D. Psikolog, E. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen, F. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni/ Uzmanı, G. Yukarıdaki bölümlerde okuyan 3. ve 4. Sınıf öğrencileri, H. Yukarıdaki alanlar dışından olup eğitime katılmak isteyen eğitimciler bizimle iletişime geçebilirler. |
EĞİTİM İÇERİĞİ
1. BENTON GÖRSEL BELLEK TESTİ: 8 yaş ve üzeri bireylere uygulanabilen, bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi veren, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat-algı testidir. Benton Görsel Bellek Testi, şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmekte; bunun da ötesinde, görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilmektedir.
2. BENDER GESTALT GÖRSEL MOTOR ALGI TESTİ: 5 yıl 6 ay ile 10 yıl 11 ay arasındaki çocuklara uygulanır. Çocuklarda görsel motor işlevi görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılmasının yanı sıra hem yetişkin hem de çocuklarda mental geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vakalarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır.
3. GOOD ENOUGH HARRİS İNSAN ÇİZ TESTİ: 4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanan, bireylerin zihin gelişimini ölçmeyi amaçlayan bir çizim testidir. Zihinsel geriliğin belirlenmesinde önemli bilgi verir. Çocukların resimsel betimlemelerinin kendileri ve başkalarına ilişkin algılarını ortaya koyduğu düşüncesine dayanan, çizilen insan resmi ile zekânın tespit edilebildiği özel bir testtir.
4. CATELL 2A ZEKÂ TESTİ: Kültürden arınık, uluslararası bir zekâ ölçeğidir. 7 yaş 6 ay ile lise dönemindeki bireylere uygulanır. Bireylerden, serinin devamı olan şekli ya da benzemeyen şekli bulma gibi farklı soru türlerini, verilen süre içinde yanıtlamaları istenir.
5. CATELL 3A ZEKÂ TESTİ: Üniversite öğrenimi almış bireylere uygulanan zekâ testidir. Kültürden arınık, uluslararası bir zekâ ölçeğidir. Üniversite öğrenimi almış bireylere uygulanır. Bireylerden, serinin devamı olan şekli ya da benzemeyen şekli bulma gibi farklı soru türlerini, verilen süre içinde yanıtlamaları istenir.
6. PORTEUS LABİRENTLERİ TESTİ: 7 yaş 6 ay ile 14 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zekâ testi olarak kullanılmaktadır. Zekânın planlama ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılan test, 12 labirentli kartlardan oluşmaktadır. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur.
7-LOUİSA DUSS PSİKANALİTİK HİKAYELER TESTİ: Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi projektif bir testtir. Bu test çocukların sorunlarını çözümlemek ve anlayabilmek için hazırlanmış tekniklerin gelişmişlerinden biridir. Test on tane yarım bırakılmış hikayeden oluşur. Hikâyeler, çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır. Her öykünün bir içeriği vardır. Psikanalitik teoriye uygun olarak, her gelişim dönemine uyan olası problemi ortaya koymaktadır.
8. METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ: 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arsındaki çocuklara uygulanabilen, çocukların okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi; Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme olmak üzere 6 alt-test ve toplam 100 maddeden oluşur.
9. AGTE ( Ankara Gelişim Tarama Envanteri ): Anne-baba ile görüşme yoluyla uygulanan bir değerlendirme aracıdır. Yaşamın ilk 6 yılındaki gelişim, 154 madde ve 5 kategoride (dil-bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal beceri-öz bakım ve genel gelişim) değerlendirilmektedir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlar ile dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlenerek puanlanır. Bu değerlendirme anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda yapılır. Önemli olan, çocuk hakkında en sağlıklı bilgiyi elde edebilmektir. Uygulama sonucu çocuğun genel gelişimi hakkında sistematik bilgiler verir ve muhtemel gelişim gerilikleri konusunda uyarır.
Eğitim Süresi: | 32 Ders Saati A. Teorik: 2 Gün/ 14 Ders Saati ( 1 Ders Saati 40 dk. ) B. Pratik: Her test için 2 uygulama ( 18 ders saati ) |
Uygulayıcı Sertifikası: | BETED ONAYLI UYGULAYICI SERTİFİKASI VERİLECEKTİR. |
Eğitim Yeri: | ÖZGÜN BİREYSEL GELİŞİM VE AİLE DANIŞMANLIĞI KURSU – BETED EĞİTİM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ (Bireysel ve Evlilik Terapileri Derneği Merkezi) ANKARA: NECATİBEY CAD.23/12 KIZILAY /ANKARATELEFON: 0312 230 70 77- 0543 6505265 Eposta: trbeted@gmail.com https://www.beted.org.tr – http://www.facebook.com/trbetad |
Katılımcı sayısı: | 15 kişi ile sınırlıdır. |
Ücret | 650 TL Kayıt için 250TL ön ödeme gerekmektedir. |
Not: Eğitim materyalleri ücretin içindedir. |